Lichaamsbewustzijn LEVEN is BELEVEN

Bij NEL ervaar je de kracht en de wijsheid van het belevende lichaam

Wat is lichaamsbewustzijn?

Lichaamsbewustzijn is een vaardigheid. Je leert te luisteren naar het reageren van je lichaam en de waarde van deze reactie te begrijpen en te gebruiken. Hierdoor word je je bewust van jezelf; waarom doe ik wat ik doe, waarom denk ik wat ik denk, waarom voel ik wat ik voel?

 

Het reageren van het lichaam

De lemniscaat, het teken van oneindigheid, staat bij NEL metaforisch symbool voor het reageren van het lichaam. Het symboliseert het eindeloze, natuurlijke bewegen tussen de polariteiten van ons lichaam. Spanning en ontspanning, actie en rust, warmte en kou: deze tegenstellingen zorgen continu voor bewegingen in ons lichaam. Wanneer deze beweging stagneert, stagneert tevens de levensenergie.

Hoe kun je leren luisteren naar het reageren van je lichaam?

Als je je aandacht richt op (een deel van ) je lichaam, dan zal je merken dat je lichaam de hele dag door reageert met sensaties. Bijvoorbeeld warmte, tintelingen, een strakke band, veel beweging, druk, soepel of zacht. Deze sensaties komen voort uit het onbewuste reageren van ons zenuwstelsel. Ze dienen als boodschappers en je kan ze gebruiken als kompas. Bijvoorbeeld bij het reageren van je buik; deze kan gespannen aanvoelen, maar op een ander moment ook weer zacht en soepel. Door dit bewust waar te nemen, herken je de verschillen van reageren en ga je begrijpen waarom je lichaam zo reageert.

Een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn

Verbinding tussen lichaam en geest is de schakel naar het (be)leven van je drijfveren en passies en het ervaren van verbinding, vitaliteit en (levens)energie. Kortom; lichaamsbewustzijn is essentieel voor ons welzijn!

Een verminderd lichaamsbewustzijn

Heel regelmatig vinden we het reageren van ons lichaam niet prettig. We negeren dan liever het strakke of drukkende gevoel en luisteren daarmee dus niet naar belangrijke boodschappers. We wijken daarmee af van ons innerlijke kompas. Als dit langdurig aanhoudt ontstaat er ongemak, ziekte en of pijn. De tool lichaamsbewustzijn helpt je weer aan te sluiten op het reageren van je lichaam. Als het lichaam weer vrij mag reageren, zal je merken dat ongemak, ziekte en/of pijn zal veranderen.